Tsja, ik had er altijd al wat moeite mee, zwaartekracht op Newtoniaanse wijze, Einstein deed het al iets beter maar het zwaartekrachtveld in Euclidiaans systeem is een beter dieet dan dokter Frank voor kan schrijven. Tenminste in theorie dan, overdag licht en ‘s nachts zwaar.
Wellicht een understatement maar mijn vertrouwen in het huidige wetenschappelijke systeem met hun dogma’s en papegaaiende “wetenschappers” is niet bijster groot, het lijkt wel of falsifiseerbaarheid vervangen is door een consensusgedreven politiek spel.
Maar goed, zwaartekracht en ons zonnestelsel in een Euclidiaans systeem, datgene wat ons nog steeds op de mouw wordt gespeld in het middelbaar en hoger onderwijs.
Datgene wat we zwaartekracht noemen is een veld, een veld is een omgeving waarbinnen op iedere plek een vectoriale kracht werkt, zo ook op onze aarde en in ons zonnestelsel.
Op onze aarde is de vector gericht naar het middelpunt van de aarde en veroorzaakt een versnelling van 9,81 m/s2 aan het oppervlak.
We draaien in een baan om de zon, een baan die door Kepler als ellipsvormig wordt beschouwd maar voor het gemak veelal cirkelvormig wordt voorgesteld. Moet ook wel want voor een ellips zijn twee focuspunten nodig en we hebben er maar één, namelijk de zon, waar en wat is het andere focuspunt ?
Als wij om de zon draaien dan zijn we onder invloed van de zwaartekracht van de zon, dat we niet op de zon te pletter vallen komt door ons momentum, onze snelheid die we ooit hebben gekregen en nog steeds volhouden, de gravitatievector van de zon staat loodrecht op onze baan om de zon en is naar de zon gericht.
Nu is ons geloof dat we wel door de zwaartekracht van de zon in een baan om de zon gehouden worden maar dat de invloed van de zwaartekracht van de zon op onze aardse zwaartekracht nihil is. Iets lijkt er niet te kloppen, laten we het eens onderzoeken…
Afstand aarde zon, ofwel radius aardbaan: 150 miljoen kilometer
Omloopsnelheid aarde om zon: 365,25 dagen
De middelpuntzoekende versnelling is dan ( zie Huygens) 4*pi^2*r / t^2
= 4 * pi^2 * 150 * 10^9 / (365,25 * 24 * 60 * 60)^2 = 0,00594 m/s zeg 0,006 m/s
Wanneer we deze vector optellen bij onze standaard gravitatievector van de aarde, en dat kan op het moment dat we ‘s nachts op de aarde op het punt staan wanneer we volledig van de zon zijn afgekeerd, dan zou de totale versnelling 9,81 + 0,006 = 9,816 m/s2 bedragen.
Staan we op een punt op de aarde richting de zon (overdag) dan zou wanneer we de vectoren optellen een versnelling optreden van 9,81 – 0,006 = 9,804 m/s2.
Daar wij gewicht rechtstreeks af laten hangen van de gravitationele versnelling wegen we ‘s nachts meer dan overdag en zou het ook op een weegschaal zichtbaar moeten zijn.
Het maximale totale verschil is 0,012 m/s2 op 9,81 m/s2 oftewel 0,122 %, meer dan een onsje per 100 kilogram. Succes aan alle mensen die graag op hun gewicht letten.