Zoals we wel weten zijn bankiers eigenlijk niets meer dan boekhouders, debet en credit ofwel de linker- en rechterkant van het rijtje moeten gelijk zijn aan elkaar. Alles moet kloppen anders moeten er maatregelen genomen worden.
Al lang geleden hadden bankiers door dat niet alles dat ze in bewaring hadden tegelijkertijd door de mensen opgevraagd werd, in plaats van hun eigen geld gingen ze een deel van het geld dat ze in bewaring hadden gekregen uitlenen. Geld dat op jouw rekening stond was er alleen als jij het opvroeg, de rest van de tijd was het uitgeleend tegen een hogere rente. De bankier verdient aan jouw spaargeld en jij krijgt daar een deel van. Niet eens zo’n heel slecht idee, de bank draagt het risico dat het geld niet terugbetaald wordt en garandeert jou een rendement dat iets lager is door een risicopremie.
Een redelijk verhaal en het idee dat nog bij velen leeft wanneer gevraagd wordt hoe banken hun verdiensten bijeen sprokkelen, het verschil tussen leen- en spaarrente.
Maarrrr… er is nog een kant aan het verhaal, de creatie van het geld zelf.
Geld, of het nu van die knisperende briefjes zijn of getalletjes in de computer van de bank, moet ooit gecreëerd worden. Nu gaat dit natuurlijk niet zo maar eventjes, dat moet met beleid gebeuren. Stel je voor dat er zomaar geld bijgedrukt of in de computer gecreëerd wordt zonder een onderliggende basis. Inflatie rijst de pan uit en voor je het weet is het geld waardeloos.
Het principe van het systeem dat centrale bankiers bedacht hebben om de hoeveelheid geld die in omloop is in balans te houden met de staat van de economie ligt in de mate waarin mensen in staat zijn om schulden te betalen.
Een eenvoudig principe, wanneer we alles in geld uit kunnen drukken, of het nu arbeid, uitzicht, zorg, een mensenleven of wat voor dienst ook, hebben we een geldelijke waarde bepaald.
Nu hebben we de waarde maar het geld dat het vertegenwoordigt nog niet. Hier komen de banken in het spel, daar er nog geen geld is moet er, door de monopoliepositie van banken op de creatie van geld, bij de bank aangeklopt worden om geld te krijgen. De bank heeft dat geld ook niet maar is best bereid dat geld voor je te creëren als jij belooft het terug te betalen plus een kleine opslag voor het creëren van het geld. Op deze wijze komt er dus geld in omloop.
Laten we hier nog eens een keertje over nadenken, banken maken dus alleen geld wanneer jij belooft het terug te betalen? Zou jij de schuld niet op je nemen dan was het geld er ook niet en zou het ook nooit gecreëerd worden? Precies!
Zonder schulden was er geen geld in omloop. Niets? Helemaal niets!
Bij aflossing van de schuld wordt het geld dat gecreëerd werd bij het aangaan van de schuld weer keurig netjes vernietigd. Het boek kan dicht, de balans klopt weer.
Te mooi om waar te zijn, zijn ze echt niet door en door slecht die bankiers?
Een beetje maar, centrale banken zijn de boeven de anderen slechts pionnen. Ten eerste is de opslag die ze vragen voor de creatie van het geld, de rente, nooit gecreëerd en ten tweede is jouw schuldbekentenis vele malen meer waard dan je er zelf voor krijgt.
Centrale banken
De monopolisten op creatie van geld. Dit zijn de instituten die zichzelf ooit in het leven hebben geroepen om deze positie te bekleden. Door de nodige handige politieke trucjes hebben ze het voor elkaar gekregen dat voorgaande regeringen ons uitgeleverd hebben aan deze lieden.
Al het geld dat in omloop is komt bij deze instituten vandaan tegen een schuldbekentenis van degene die geld wil hebben. Zodra een staat geld wil hebben tekenen ze een schuldbekentenis en bieden ze garanties als belasting op burgers en in ruil daarvoor creëert de centrale bank het geld. Willen banken geld hebben dan worden hun bezittingen zoals bijvoorbeeld een leningenportefeuille verpand als garantie en wordt er geld gecreëerd voor die bank.
Graag ontvangt de centrale bank een vergoeding voor hun goede werk in de vorm van rente die ze dan maar vergeten te creëren. Dit zorgt ervoor dat de schuldenaren vanzelf weer bij hen terugkomen voor meer, een briljante vorm van klantenbinding.
De rente
Bij de creatie van het geld voor de lening wordt enkel de hoofdsom gecreëerd, het geld dat nodig is om de rente te voldoen is er niet en zal er ook nooit komen. Maar dat kan toch nooit goed gaan? In het geval van één enkele lening niet, in het geval van vele leningen wordt het mogelijk met geld van de ene lening de rente van andere leningen te betalen. Uiteindelijk loopt dit systeem vast maar tot die tijd kan het nog opgelost worden door nieuwe schulden aan te gaan en daarmee geld te creëren. Creatieve oplossingen als aandelen, opties en allerhande derivaten die een fictieve waarde vertegenwoordigen houden de uiteindelijke ineenstorting nog wel even tegen.
De pionnen
Grappige instituten, banken die opereren onder het juk van de centrale banken. ‘t zijn instituten die eigen vermogen hebben opgebouwd door winst uit voorgaande transactie (renteverschil) en ze hebben toegang tot geldcreatie tegen rente bij de centrale banken. Ze hebben een paar regeltjes opgelegd gekregen en daarmee mogen ze opereren. Eén van die regeltjes is dat ze leningen mogen uitschrijven tot een aantal maal hun eigen vermogen. Wanneer ze een lening met jou afsluiten krijgen ze daar een schuldbekentenis voor terug die ze toevoegen aan hun eigen vermogen waardoor ze nog meer leningen mogen afsluiten.
Hebben ze niet genoeg geld in kas dan kunnen ze geld van andere banken lenen of geld laten creëren door de centrale bank. Hiervoor is het wel nodig dat ze een deel van hun bezittingen als onderpand ter beschikking stellen. Mocht de centrale bank die bezittingen niet waarderen zoals de bank ze zelf waardeert dan wordt hiermee het eigen vermogen van de banken aangetast, mogen ze niet nog meer uitlenen, moeten ze soms zelfs leningen intrekken en een crisis is geboren. Hiermee zijn de banken dus volledig afhankelijk van de waardering door de centrale banken.
De schuldbekentenis
Jouw opdracht aan de bank om geld te creëren. Door het aangaan van een lening beloof jij dat je het bedrag dat je leent terugbetaalt met rente. Dit is de basis voor ten eerste de creatie van geld, ten tweede is het de winstmaker voor de bank waar je de lening afsluit. Niet alleen wordt er aan het renteverschil verdiend, ook maak je het mogelijk voor de bank om nog meer leningen af te sluiten waar weer winst op gemaakt kan worden.
Door een druk op de knop is er geld en de bank voegt dat geld toe aan jouw saldo, tevens wordt jouw schuldbekentenis als bezit toegevoegd aan het vermogen van de bank.
De consequenties
Zonder jouw schuldbekentenis was het voor de bank onmogelijk om over geld te beschikken, met andere woorden jouw schuldbekentenis maakt het mogelijk dat de bank geld krijgt dat anders niet eens bestaan had. Dat geld lenen ze aan jou en eisen dat het terug komt. Los jij de schuld af dan betaalt de bank het geld terug aan de centrale bank en die vernietigt het geld weer. Boek gesloten.
Helaas is het onmogelijk om alle boeken te sluiten omdat er niet genoeg geld gecreëerd is om ook de rente op de gemaakte schulden af te lossen. Een eeuwige en oplopende schuld van de burgers is het gevolg door een systeem dat zonder trucs niet kan blijven bestaan zonder steeds meer negatieve consequenties te tonen.