Al geruime tijd wordt er allerlei data opgeslagen en dit breidt zich steeds verder uit. Onder het mom van terrorismebestrijding menen allerlei instanties zich bezig te moeten houden met dit fenomeen. Het is zo gek niet te bedenken of er schijnt waarde gehecht te worden aan die data.
Data
Data zijn gegevens, losse stukjes die een evenement weergeven. Een auto rijdt op enig moment ergens is zo'n gegeven. Om 7:30 werd de WC doorgetrokken is ook een gegeven. Al die gegevens worden tegenwoordig opgeslagen en dit wordt mede mogelijk gemaakt door zogenaamde slimme apparaten. Nu zijn die apparaten helemaal niet slim, ze registreren slechts evenementen en leveren dat als gegeven af.
Gegevensanalyse
Al die data kan gebruikt worden om uiteindelijk te komen tot informatie. Informatie is het resultaat van het ontdekken van patronen in de losse gegevens. Uit de analyse van de gegevens is informatie te halen welke iets over de gegevens zegt. Niet te verwarren met het idee dat het wat over de werkelijkheid zegt, het zegt slechts wat over de gegevens.
Om patronen te ontdekken in gegevens zijn verschillende technieken beschikbaar die vooral voortkomen uit de statistiek. Statistische gegevens gaan uit van zich herhalende evenementen en daar zijn wat conclusies uit te trekken. Iedere maandag tot en met vrijdag wordt de WC tussen 7:30 en 7:45 doorgetrokken zou kunnen leiden tot iets dat een patroon genoemd wordt. Iedere maandag tot en met vrijdag rijdt die auto tussen 8:00 en 8:10 op die bepaalde plek is nog zo'n patroon. Een wat diepere analyse maakt het mogelijk om ook informatie uit de verbanden tussen de afzonderlijke patronen te verkrijgen.
Metadata
Een veelgebruikt buzzword tegenwoordig is metadata. Metadata wil niets meer zeggen dan data, gegevens. Een doelbewuste afleiding of vorm van newspeak die ervoor zou moeten zorgen dat metadata niet gezien wordt als datgene wat het is, data. Ook al wordt de inhoud van het telefoongesprek niet opgeslagen, wel wordt het gesprek opgeslagen als: op die dag op dat tijdstip en vanaf die locatie werd een gesprek gevoerd tussen Jan en Piet, het duurde zo en zo lang. Dit lijkt als gegeven weinig informatie te bevatten totdat we gaan bekijken wat zowel Jan en Piet voor en na dat telefoongesprek deden en gingen doen. Leidde dit telefoongesprek tot iets dat Jan en Piet normaal niet doen op die dag en tijdstip in de week? Uit de acties van Jan en Piet na dat telefoongesprek zou bij voldoende data mogelijk de inhoud van het gesprek te destilleren zijn. Slechts metadata?
De huidige stand
Vooralsnog wordt er gebruik gemaakt van statistische analyses om te komen tot informatie, iets dat achteraf gedaan kan worden om een aaneenschakeling van evenementen te verklaren. Bij voldoende gegevens is er redelijk veel informatie beschikbaar waaruit mogelijk toekomstige acties zijn te extrapoleren. Extrapoleren is niets meer dan het voortborduren op resultaten uit het verleden en daar zit dan ook het makke van de huidige stand van zaken. Resultaten uit het verleden geven nu eenmaal geen garantie voor de toekomst en vandaar dat er gezocht wordt naar een mogelijkheid die deze beperking opheft. Op naar de waarzeggerij.
Waarzeggerij
Een kristallen bol, wie droomt daar nou niet van? De toekomstige getallen van de lotto of het toekomstig gedrag van afzonderlijke individuen is gewoon zichtbaar. Werp een blik in de kristallen bol en voila, je ziet wat je wil zien. Magie die voor velen onvoorstelbaar is en vooralsnog bestaat er dan ook slechts één werkende kristallen bol, uw werkelijkheid. Maar dit is niet voldoende voor controlfreaks als Ivo en consorten, zij willen graag een eigen werkelijkheid creëren om die te domineren.
Welkom in de kwantumcomputelarij
Kwantumcomputers zijn hot, maar wat zijn het eigenlijk? Een kwantumcomputer is te zien als een kristallen bol en werkt dan ook precies zoals het beeld dat hierboven is beschreven. Op ieder moment is in real-time te zien wat je wil zien. Magie? Laten we eens kijken.
In de conventionele computelarij wordt gewerkt met bits, deeltjes die een waarde van 0 of 1 vertegenwoordigen. 0 of 1. In de kwantumcomputelarij wordt gewerkt met qubits, deeltjes die de waarde 0 en 1 vertegenwoordigen. 0 en 1. Het verschil zit 'm daarin dat bits slechts één waarde tegelijk bevatten en qubits meerdere waarden tegelijk. Een verschil dat de basis vormt voor real-time bevraging.
Het maken van een berekening is meestal een formule die een tussenuitkomst oplevert die weer gebruikt wordt in een volgende formule. Een sequentieel of opeenvolgend proces dat zich uitstekend leent voor statistische berekeningen. Data vormt informatie en informatie vormt meer informatie waardoor het mogelijk is om uiteindelijk tot de limiet te komen van de informatie die in de gegevens is vervat. Vanaf dat punt wordt het gokken of extrapoleren.
De beperking 0 of 1 van de reguliere bit maakt dat er slechts opeenvolgende berekeningen uitgevoerd kunnen worden in de huidige computers. Iets waar zelfs parallelle processen niets aan kunnen helpen.
Down the drain
Hoe anders is het in de wereld van de qubits en kwantumcomputers, in deze wereld bestaan geen opeenvolgende berekeningen. Het is een wereld waarin het antwoord de vraag reflecteert. Een conceptueel domein. In deze wereld bestaan slechts concepten en hun afhankelijkheden. Afhankelijkheden die ook weer een concept zijn. WC doortrekken is in deze wereld gekoppeld aan mens, WC, doortrekken, water, porselein et cetera. Afhankelijkheden die altijd bestaan en het concept WC doortrekken vormen. Hier kunnen we mogelijk zien dat het concepten zijn die concepten vormen. Mens is concept, evenals water, WC, porselein en WC doortrekken.
Zou je alle concepten en afhankelijkheden als concept bij elkaar brengen dan is een enkele blik voldoende om te zien wat je wil zien. En niet alleen dat, iedere blik is zelf een nieuw concept dat weer deel uitmaakt van de set met concepten. Dit levert een zelf evoluerend en zelf lerend systeem op dat alles omvat. Ook datgene dat nog niet gezien is. Kijk maar of stel de vraag en het antwoord is er.
Niet de vraag wat er te zien is is in dit domein bepalend, alles en alle mogelijke verbanden bestaan reeds of kunnen eenvoudig gecreëerd worden. Nee, de vraag is: wat wil je zien. Een vraag met consequenties. Wat er niet is, is er wel.
Onze wereld
We zien wat we willen zien, waar we onze blik op werpen, welke vraag we stellen. Onze gedachten vormen het beeld en dat maakt dat we een conceptuele wereld als werkelijkheid ervaren. Een wereld die we vrij eenvoudig voor zouden kunnen stellen als een kwantumwereld. Oneindig in mogelijkheden en toch slechts één concept. Een wereld waarin de eigen wil om datgene te zien wat je wil zien gehonoreerd wordt, altijd en voor de volle 100% accuraat.
Ivo's wereld
Graag bouwt Ivo een kwantumcomputer en brengt daarin real-time alle data bij elkaar om vervolgens zijn wereldbeeld als enig juiste naar voren te brengen. Wat hij in zijn systeempje ziet zal zo zijn. Eigen wil wordt gereduceerd tot Ivo's wil en wee je gebeente wanneer je ook maar zou durven twijfelen aan Ivo's systeempje. Daar Ivo zijn mogelijkheid heeft verspeeld om zelf een eigen wereld te bouwen probeert ie z'n frustratie maar af te reageren op de mensen die dat nog wel kunnen. Ik niet, dan niemand.
Wetenschappelijk en zelfs menselijk is het natuurlijk een aardige poging om datgene waarin we verblijven, een kwantumwereld, te reproduceren. Een poging die niet alleen gedoemd is te mislukken maar tot de tijd dat dat besef komt voor nogal wat ellende gaat zorgen. Een systeem zoals Ivo het voor ogen heeft moet ook zichzelf omvatten en daar is de crux te vinden. Er is slechts één holistisch en zelf omvattend systeem denkbaar en nee Ivo, dat is niet jouw systeempje.
Toch zal het gebracht worden als ultiem systeem, een systeem dat zelfs een voorspellend karakter heeft. Precognitie, precrime en meer van dat soort kreten zullen de komende jaren hun opwachting maken. Waarzeggerij uit de kristallen bol zal zich meester maken van het leven op deze aardkloot wanneer er waarde gehecht gaat worden aan Ivo's creatie als slap aftreksel van hetgeen waar het leven en de mens werkelijk uit voortkomt.
En er is weinig dat Ivo in de weg staat. Onbegrepen techniek zal leiden tot een nieuw geloof in iets buiten de mens dat alle macht uit de mens weg zal gaan trekken.
Het vermaledijde plantje
Iemand die ooit via meditatie of het gebruik van geestverruimende middelen een blik heeft geworpen op het conceptuele domein zal hier mogelijk wat zaken herkennen. Ongekende perfectie en onbegrensde mogelijkheden lijken opeens heel natuurlijk. Heel wat mooier en intelligenter dan de slappe aftreksels die we op dit planeetje weten te creëren onder de noemer wetenschap. Een domein waar plaats is voor ieders wil en niet slechts de wil van een enkeling.
Juist deze werkelijkheid is een doorn in het oog van Ivo. Volledige vrijheid met elkaar in een schril contrast met de dictatuur van een angsthaas. En laat er nu een plantje zijn dat deze twee werelden met elkaar kan verbinden. Een plantje dat een wereld opent van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Een wereld geregeerd door de liefde voor het bestaan in plaats van de angst ervoor of elkaar.
"Nee, het kan niet en het zal niet" is Ivo's antwoord op de vraag of hennep een antwoord kan zijn.
Okee Ivo, de ontkenning van je eigen bestaan is je eigen ondergang en als dat je wens is.... wie zijn wij dan om die niet te honoreren. Wat je wil zien is nu eenmaal wet in de kwantumwereld.
Noem het maar karma.