Doet u wel eens iets illegaals? Zou u het kunnen?
Mocht u het een vervelende vraag vinden, nee antwoorden of reeds in een stuip schieten dan raad ik u de volgende uitzending van the voice of holland van harte aan. SBS6 helpt u ook graag verder.
Eigenlijk best raar dat illegaal vaak gekoppeld wordt aan allerlei negatieve zaken. Het klinkt misschien wat negatief, illegaal, maar dat zou nog geen reden hoeven zijn om er ook angstig voor te zijn. Illegaal zegt niets anders dan buiten de wet en dat zou mogelijk eerder een weldadige dan een misdadige betekenis kunnen hebben. Volgens de wet zijn er slechts misdaden en leefregels. Weldaden komen er niet in voor en worden dan ook niet gehonoreerd. Die weldaden zoekt u allemaal zelf maar lekker uit maar o wee als u een misdaad begaat.
Nou ja, zelf uitzoeken is dan ook weer een groot woord. Binnen door de wet gestelde kaders bent u vrij om weldaden te doen waarbij in acht genomen dient te worden dat u daar een deel van afstaat aan uw wetgever. Hiermee is de wet een kolossale rem op iedere vorm van weldaad en dat mogen we dan ook al vele jaren ervaren. En, daar de wet pas iets van waarde schijnt te hebben wanneer er misdaad in het spel is, ligt de focus van de wetsbroeders met in hun kielzog de schaamteloze hoeren van de media vooral op misdaden.
Waar een buitenwettelijk bestaan veelal als ongewenst of zelfs onbestaand wordt gezien, is er toch wat op aan te merken. Een onderscheid tussen een werkelijkheid die aan te treffen is zodra u uw ogen open doet en een werkelijkheid die slechts op papier bestaat. Zonder mensen om de papiertjes te lezen, te interpreteren en er naar te handelen is de wet dood. Zonder papiertjes zijn mensen nog steeds levend.
Met of zonder papiertjes zijn mensen uitstekend in staat om het elkaar naar de zin te maken of elkaar wat ergs aan te doen. Het idee dat hiervoor papiertjes of boekjes nodig zijn is een vergissing tenzij geloofd wordt dat een mens niet in staat zou zijn om zelf wat afwegingen te maken. Alsof de noodzaak zou bestaan om wat zaken voor te schrijven.
En dat is precies datgene waar de wet voor staat, een voorschrift en scenario om zelfstandigheid uit te bannen.
Ze doet dat op een, en dat moet gezegd, zeer geraffineerde wijze. De wet is een draaiboek voor toneel en om het wat body te geven, te incorporeren, is ze naarstig op zoek naar figuranten om de verschillende hiërarchische rollen te spelen. Deze figuranten worden ook wel personen of persona genoemd. Gemaskerden, ofwel zij die hun ware aard verhullen.
Vaak is het best lastig om te onderkennen dat je niet slechts de persoon (rolspeler) bent die je altijd dacht te zijn. Veel meer dan dat is iedereen natuurlijk gewoon een mens die, indien gewenst, een rol zou kunnen spelen in een toneelstuk. Zodra je je identificeert met je rol, ik ben burgerservicenummer zoveel, stap je in het toneelstuk van de wet en dien je dit script. Niet dat het nodig zou zijn maar dat wordt er niet bij verteld.
Niet alleen wordt het er niet bij verteld maar het is velen ook volslagen onbekend. Wanneer u wel eens geprobeerd heeft om een politieagent te overtuigen van het feit dat ie, als geüniformeerde rolspeler, niets maar dan ook helemaal niets te vertellen heeft over mensen die niet meedoen aan het toneelstuk, dan heeft u een glimp van totaal onbegrip gezien. En niet alleen politieagenten, uw buren, collega's en familie zullen u net zo meewarig en vol ongeloof aankijken.
Toch is illegaal, buiten de wet, het geboorterecht van de mens. Vrijheid om te zijn wie je bent en ook de vrijheid om een rol te spelen. Zouden de toneelspelers om u heen beseffen dat ze slechts een rol spelen dan kon het nog best een aardig toneelstuk worden. In plaats van elkaar werkelijk naar het leven te staan zouden er special effects ingezet kunnen worden om zaken als oorlog, honger, uitbuiting en armoede zichtbaar te maken waarna een ieder 's avonds naar huis kon om als mensen onder elkaar te genieten.
Menselijke vrijheid, zelfstandigheid en gelijkwaardigheid zijn illegaal. Mensen ook. Misschien toch aardig om eens wat illegaals te doen?